Inayan System III Eskrima Antwerpen

Home Eskrima Lesgevers Contact

Eskrima is een Filippijnse krijgskunst die al vele eeuwen bestaat en in tegenstelling tot vele andere stijlen, gevormd is door de realiteit van de strijd. Het is een krijgskunst met een zorgvuldig uitgekiende opbouw dat de leerling in staat stelt de principes van het gewapend vechten (kort en lang zwaard, mes, zwaard en mes, ...) door te trekken naar de ongewapende zelfverdediging. Hieraan kan men zien dat Eskrima een echt systeem is en geen verzameling van afzonderlijke technieken.

Tijdens de training wordt veel aandacht besteed aan drills (zeer vaak herhalen van een beweging in korte tijd), flow (flexibel reageren op de reactie van je partner) en sinawali's (werken met twee stokken tegelijk). Deze oefeningen ontwikkelen een buitengewone coördinatie, motoriek en beweeglijkheid.

Mangisursuro Michael G. InayDe originele Inayan Eskrima stijl is afkomstig van Mangisursuro Michael G. Inay. Hij besteedde zijn hele leven aan het bestuderen, onderrichten, bekendmaken en bewaren van de autenticiteit van zijn stijl. Mangisursuro Inay werd zelf opgeleid door twee Eskrima grootmeesters: Angel Cabales en Max Sarmiënto. Later is Mangisursuro Inay zijn eigen systeem gaan ontwikkelen.

Inayan System III is de eskrima stijl onderricht door Suro Emanuel Hart. Suro Hart leefde en trainde meer dan vijftien jaar met Mangisursuro Michael G. Inay, en werd nog voor diens dood benoemd als één van de drie erfgenamen van de stijl. Na de dood van Mangisursuro Inay verhuisde Suro Hart naar Parijs om van daaruit Inayan Eskrima verder te promoten en te onderrichten naar het beeld van zijn meester.

Inayan System III bestaat uit zeven stijlen met daarin drie hoofdstijlen. Deze drie hoofstijlen worden elk op een specifieke afstand beoefend.

De andere vier stijlen zijn:

Naast deze zeven stijlen wordt in onze club eveneens aandacht besteed aan het beoefenen van boks- en traptechnieken.